Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σε αντικαπνιστικό κλοιό η Ελλάδα


Με μειωμένα πρόστιμα αλλά εντατικότερους ελέγχους γίνεται το "κυνήγι του καπνού" από το υπουργείο Υγείας, το οποίο, για ένα μήνα από την έναρξη της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (01/09), θα "περιοριστεί" σε συστάσεις προς επιχειρήσεις και καπνιστές, που δε συμμορφώνονται προς το μέτρο.
Οι συστάσεις βέβαια θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση, ή ένας καπνιστής, "υποτροπιάσουν" και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Όσον αφορά μάλιστα στις συστάσεις για την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο, που υποχρεούται να κρατά και να επιδεικνύει κάθε καταστηματάρχης, όταν το ζητούν τα ελεγκτικά όργανα.

Παράλληλα όμως, οι έλεγχοι θα "σφίξουν" από 9.500 ελεγκτές - 530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς.

Υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει οδηγίες.

Όπως προβλέπεται πάντως μέχρι στιγμής, 50 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε στεγασμένο δημόσιο χώρο και το ποσό θα διπλασιάζεται αν κάποιος καπνίσει σε χώρο εκπαίδευσης, ή νοσοκομείο, ενώ για όσους δε συνεργάζονται, "καραδοκεί" και το αυτόφωρο.

Οι επιχειρηματίες που θα κάνουν τα στραβά μάτια στους καπνιστές πελάτες τους θα τιμωρούνται, επίσης, με πρόστιμα που κυμαίνονται από τα 500 έως τα 10.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσες φορές θα βρεθούν να διαπράττουν την παράβαση.

Στην πέμπτη υποτροπή προβλέπεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Σημειώνεται τέλος, πως από τις 8 το πρωί της Τετάρτης (01/09) λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία, σε πρώτη φάση, θα παρέχονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ έπειτα από ένα διάστημα θα δέχεται καταγγελίες για παραβάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου