Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

«Φέτος πάμε για τίτλο!»


Αναλυτικά τα όσα είπε ο «Ζαγόρ»:

«Φέτος κλείνουμε μια τριετία και είμαστε μέσα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα θα λέγαμε άλλα πράγματα αν είχαμε αποκλειστεί. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Θα σας πούμε τι περάσαμε και τι πρόκειται να γίνει. Έχουμε να μιλήσουμε για τη ρύθμιση των χρεών, τα έσοδα από τις χορηγίες. Χθες άκουσα ότι έχουμε οικονομικό πρόβλημα στην ομάδα και τα οφειλόμενα στους παίκτες. Έχω πει ότι είμαι με τους παίκτες. Στην ομάδα οφείλουμε δόσεις συμβολαίων από τον Μάιο. Τους έχω ζητήσει προσωπικά να κάνουν λίγη υπομονή. Έχουμε δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου όλα θα είναι τακτοποιημένα. Για εμάς υπάρχει ένα πράγμα η αλήθεια. Όποιος έχει αμφιβολία μπορεί να έρθει και να μας το πει. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Μπορεί να κάνουμε λαθη, αλλά θα το κάνουμε για το καλό της ομάδας και δεν κρύβονται αυτά τα λάθη. Φαίνονται», είπε αρχικά και στην συνέχεια μίλησε:

Για τα οικονομικά της ΠΑΕ, μίλησε ο Ηλίας Βιολίδης: «Την τριετία που αναλάβαμε εμείς διαχειριστήκαμε περίπου 55 εκατ. ευρώ. Αυτά ήταν οι εισροές και οι εκροές ήταν 53 εκατ. ευρώ. Δηλαδή είχαμε ένα κέρδος», ανέφερε, ενώ ανέλυσε τα έσοδα και τα έξοδα και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μπορούμε να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό της επόμενης σεζόν που αναμορφώνεται συνέχεια, αλλά έχει ως βάση τις προηγούμενες χρονιές. Είναι προβλέψεις που κάνουμε για να προετοιμαστούμε καλύτερα εν όψει της νέας σεζόν. Υπάρχει ένα άνοιγμα και προκύπτει γιατί υπάρχουν πολλά ρευστά πράγματα. Είναι ρευστά τα τηλεοπτικά, είναι ρευστή η συνεργασία του ΟΠΑΠ με τη Σούπερ Λίγκα. Έχουμε συνεχείς συζητήσεις με τους χορηγούς και γύρω στις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη νέα σεζόν. Όλοι αυτοί οι προϋπολογισμοί δεν περιλαμβάνουν πωλήσεις ή αποχωρήσεις παικτών».

Για τις πωλήσεις των διαρκείας την τελευταία τριετία ο Ηλίας Βιολίδης ανέφερε: «Την πρώτη χρονιά είχαμε έσοδα 3,1 εκατ. ευρώ. Τη δεύτερη είχαμε περίπου 4 εκατ. ευρώ και την τρίτη περίπου 6 εκατ. ευρώ. Από τα έσοδα πρέπει να αφαιρέσετε 10%, ενώ κάποιοι πληρώνουν με κάρτες και επιταγές. Αυτή τη στιγμή στους παίκτες οφείλονται 2 εκατ. ευρώ από το πριμ που υποσχέθηκε ο πρόεδρος στους παίκτες. Δεν έχουμε πάρει ακόμα τα χρήματα για τη δόση από τον ΟΠΑΠ. Δώσαμε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ για τα έργα της Τούμπας για να παίξουμε στην έδρα μας τους αγώνες των προκριματικών Champions League. Το πρόβλημα με τους παίκτες έχει να κάνει με ρευστότητα και δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Δεν έχουμε μαύρο έλλειμμα. Τις μαύρες τρύπες ξεχάστε τις».

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ξαναπήρε το λόγο: «Έχουμε πει ότι μπορεί να έρθει όποιος θέλει και να ελέγξει τα βιβλία της ΠΑΕ. Έχουν πει πολλά για όλους μας, όμως δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Το κουτσομπολιό πρέπει να τελειώσει. Όταν λέμε διαφάνεια, εννοούμε διαφάνεια σε όλα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Το άνοιγμα θα έχει να κάνει με το αγωνιστικό. Πήραμε μία πρωτοβουλία να αυξήσουμε το μπάτζετ, επειδή πιστεύουμε σε αυτήν ομάδα. Ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα περισσότερα από πέρυσι. Η ομάδα φέτος πάει για πρωτάθλημα. Η ομάδα φέτος είχε δυνατότητα να περάσει στους ομίλους του Europa League. Θεωρούμε ότι η ομάδα έχει ενισχυθεί περισσότερο από τα προηγούμενα τρία χρόνια και ότι είναι έτοιμη να δώσει περισσότερες χαρές από όσες έχεις δώσει μέχρι τώρα. Για αυτό το λόγο, αν και δεν είμαι άνθρωπος του ρίσκου, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάποιους στόχους που έχουμε βάλει».

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θεμελίωσε την άποψη περί διεκδίκησης του πρωταθλήματος: «Όταν πριν από δύο χρόνια τερματίζεις δεύτερος, πέρυσι τερματίζεις τρίτος και θα μπορούσες να είχες πάρει το πρωτάθλημα, όταν αυξάνεις το μπάτζετ… τι να πούμε; Πάμε για πρωταθλητισμό; Να αρχίσουμε να παίζουμε με τις λέξεις. Πρωταθλητισμός είναι και αυτό. Έχει ποτιστεί η ομάδα. Ας λένε ότι θέλουν. Όλοι θέλουμε να κερδίσουμε τα υπόλοιπα 29 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Μπορώ να το γυρίσω πίσω; (γέλια) Κάνουμε πρωταθλητισμό».

Για τα έσοδα που υπάρχουν από το Europa League: «Ο ΠΑΟΚ από την είσοδο στους ομίλους του Europa League θα πάρει περίπου 2 εκατ. ευρώ μικτές εισπράξεις από τα εισιτήρια. Άρα στα ταμεία μας θα φτάσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και η ομάδα θα πάρει 900.000 ευρώ από το μάρκετ πουλ της UEFA. Ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων θα πάνε στους παίκτες. Η νίκη πριμοδοτείται με 140.000 και η ισοπαλία με 70.000 ευρώ».

«Για να φτάσω στο σημείο να πω ότι η ομάδα πάει για πρωτάθλημα, πέρυσι για εμένα πρωταθλητής ήταν ο ΠΑΟΚ. Αν θέλουμε να πούμε για τη διαιτησία και κάποια άλλα πράγματα. Έχω εκφράσει εκεί που έπρεπε τις αντιρρήσεις μου. Έχω εμπιστοσύνη και κάθε χρόνος που περνάει οι διαιτητές έχουν καλύτερη παρουσία. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε. Καταλήξαμε τρίτοι στο πρωτάθλημα, όμως πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να κατακτήσουμε εμείς το πρωτάθλημα. Φέτος αρχίσαμε με νίκη στο πρωτάθλημα και ακούσαμε ότι χτυπάμε το πρωτάθλημα, όμως στο τέλος θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρωταθλητής. Ξέρετε ότι όλοι γίνεται μια προσπάθεια για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να μπούμε σε μια διαδικασία να δημιουργούμε πυροτεχνήματα, δεν θέλουμε. Εκείνο που θέλουμε είναι να μη μας πειράξει κανείς και για αυτό το λόγο εφιστούμε την προσοχή σε όλους. Όποιος αναλαμβάνει τη Σούπερ Λιγκ, προστατεύει τα συμφέροντα της ομάδας του; Να αναλάμβανα τη διοίκηση της Λίγκας, δεν μου λέει κάτι. Θέλω να αφοσιωθώ σε αυτό που κάνει και ο ΠΑΟΚ έχει ενεργό ρόλο στη Σούπερ Λιγκ. Αυτό αποδείχθηκε από τη διαδικασία της Λίγκας που όλες οι ομάδες ψήφισαν τον ΠΑΟΚ».

Για τις χορηγία της ΔΕΠΑ είπε: «Με όλον τον κόσμο μιλάμε, από τη μέρα που θα διακόψουμε τη συνεργασία με τη ΔΕΠΑ. Από εκείνη την ημέρα, έχουμε μιλήσει με δεκάδες χορηγούς. Είχαμε συμφωνήσει για 2+1 χρόνια, όμως αποφάσισαν εκείνοι να διακόψουν τη συμφωνία. Ο λόγος ήταν τα επεισόδια που έγιναν στο χάντμπολ. Δεν φταίνε μόνο οπαδοί του ΠΑΟΚ. Εμείς, όμως, θα κοιτάξουμε το συμφέρον της ομάδας».

Για το γηπεδικό ζήτημα τόνισε: «Έχουμε ζητήσει να βάλουμε μηχανικούς από την Πολιτεία για να έχουμε καλύτερη ασφάλεια στο γήπεδο της Τούμπας. Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία να γίνει το νέο γήπεδο. Έχουμε δώσει περίπου 3 εκατ. ευρώ για την Τούμπα. Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε, επειδή το γήπεδο είναι 50 ετών. Το λέμε τώρα και θα το ξαναπούμε μετά από έξι μήνες. Βλέπουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν παντού νέα γήπεδα. Αν το γράφετε εσείς, κάποια στιγμή θα γίνει. Έχω ακούσει ότι είμαστε κλέφτες, αλλά έχουμε στοιχεία. Λένε ότι πληρώνομαι. Προσβάλουν τους ορκωτούς λογιστές και πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να γίνει άμεσα ένα γήπεδο. Να ξεκαθαρίσουμε αν μπορεί να γίνει στην Τούμπα και αν δεν μπορεί να γίνει εκεί, θα κοιτάξουμε με διαφάνεια να κάνουμε κάπου αλλού το νέο γήπεδο Δεν υπάρχει κανείς από εμάς που θέλει να φύγει από την Τούμπα, όμως είναι δύσκολα τα πράγματα. Μακάρι να μπορεί να γίνει εδώ».

Για τη ρύθμιση των χρεών ανέφερε: «Τρία χρόνια τώρα χτυπάμε πόρτες και προσπαθούμε να πληρώσουμε τα χρέη. Θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει χρέη ο ΠΑΟΚ. Πρέπει να είμαστε η μοναδική εταιρεία που θέλει να πληρώσει τα χρέη της. Λένε ότι δεν κάνουμε τίποτα. Μα πώς να κάνουμε; Έχουμε καταθέσει προτάσεις. Μιλάμε για νομοθετικές ρυθμίσεις. Γίνεται ανασχηματισμός και ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε πάρει όλα τα ποσά και θέλαμε να πληρώνουμε από χθες. Όμως δεν γίνεται τίποτα την τελευταία τριετία».

Όσο για τις αποχωρήσεις Κονσεϊσάο, Σάντος και Βρύζα τόνισε: «Ο κύκλος είναι κύκλος και θα κλείσει όταν φύγουμε από τον ΠΑΟΚ. Ο Κονσεϊσάο ήρθε με το που τελείωσε το πρωτάθλημα και είπε ότι είμαστε δύο σε αυτό τον ρόλο. ‘Έτσι αποχώρησε. Με τον κύριο Σάντος, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία, εξαντλήσαμε τα περιθώρια, αλλά έλεγε ότι κουράστηκε. Ο Ζήσης αποχώρησε μετά από 2,5 χρόνια συνεργασίας. Εγώ προσωπικά δεν ήθελα να φύγει από την ομάδα. Θεώρησε ότι έκλεισε ο κύκλος του. Το να θέλετε να μάθετε τι έγινε ανάμεσά μας, αυτά είναι για τις μεσημεριανές εκπομπές».

Eιδικότερα, για την απόφαση του Ζήση Βρύζα να μπει στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε όλοι είναι να του ευχηθούμε καλή επιτυχία. Πιστεύω να πάνε όλα καλά για τον ίδιο τον Ζήση, επειδή έχει προσφέρει και πιστεύω ότι από το νέο πόστο του θα προσφέρει. Για μένα ήταν έκπληξη η απόφασή του να φύγει. Έκανα το παν για να αλλάξει απόφαση να μείνει»

Για την απομάκρυνση του Μάριο Μπερέτα από τον πάγκο επισήμανε: «Πήραμε μια απόφαση μετά τη φυγή του Σάντος και επειδή η ομάδα θα έπαιζε στα προκριματικά του Champions League, θέλαμε να πάρουμε έναν έμπειρο προπονητή. Μεταξύ των υποψηφίων τεχνικών ήταν και ο Παύλος (Δερμιτζάκης), όμως καταλήξαμε στον Μπερέτα. Του ζητήσαμε κάποια πράγματα, επειδή ξέραμε την ομάδα. Είχαμε κάθε μέρα συνομιλία με τον κ. Μπερέτα, αλλά θεωρήσαμε για το καλό της ομάδας ότι έπρεπε να γίνει άμεσα η αλλαγή. Μπορεί να είναι οι καλύτερος προπονητής του κόσμου, όμως εμείς πιστεύουμε ότι θα είχαμε πρόβλημα στην ομάδα αν έμενε. Κάναμε κάποια λάθη και θα ξανακάνουμε λάθη. Μακάρι να υπάρχει ένα μαγικό ραβδί, όμως όλα τα κάνουμε για το καλό της ομάδας. Μπορείτε να είστε αισιόδοξοι. Αν είχαμε αποκλειστεί από τη Φενέρ, το κλίμα εδώ θα ήταν διαφορετικό. Θυμόσαστε πώς ήταν πέρυσι».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος από τον πάγκο, είπε: «Την περίοδο που ακούστηκε ότι ανανέωσε ο Σάντος έπρεπε να γίνει κάτι επειδή η ομάδα κρεμόταν σε αυτό το σχοινί. Μετά το Δεκέμβριο καθίσαμε και κάναμε πλάνα για τη νέα σεζόν. Αυτά που λέγαμε, τα εννοούσαμε. Έπρεπε να καταλάβουν όλοι ότι προπονητής θα είναι ο Σάντος. Μπορεί να είπαμε ψέματα, επειδή δεν είχαμε υπογράψει. Είναι διαφορετικό να ξέρει κάποιος ότι θα είναι στον ΠΑΟΚ συνέχεια. Δική μου εκτίμηση είναι ότι αν παίρναμε το πρωτάθλημα, δεν θα έφευγε. Αυτό πιστεύω εγώ. Ο Σάντος είναι ειλικρινής και δεν κρύβεται από κάτι. Ξέραμε ότι η ομάδα δεν ήταν για πολλά πράγματα, όμως κάναμε προσπάθεια για το καλύτερο».

Για την πρόσληψη του Παύλου Δερμιτζάκη και του Παντελή Κωνσταντινίδη τόνισε: «Πίστευα και τον γνώριζα αρκετά χρόνια, επειδή ξεκινήσαμε περίπου την ίδια περίοδο το ποδόσφαιρο. Και με συζητήσεις με ποδοσφαιριστές που είχε ο Παύλος, πιστεύω ότι είναι ένας από τους πιο καλούς έλληνες προπονητές. Για μένα και για εμάς είναι ο καλύτερος προπονητής. Για τον Παντελή πιστεύω ότι έχει όλα τα στοιχεία να γίνει ένας επιτυχημένος τεχνικός διευθυντής, διευθυντής αθλητικού τμήματος. Το σημαντικό είναι ότι γουστάρει εδώ που είναι. Είναι έντιμος και θέλουμε όλοι να πετύχει σε αυτό το ρόλο».

Η λύση της συνεργασίας με τον Ολιβιέ Σορλέν, κατόπιν επιθυμίας του παίκτη, ήταν ένα ακόμη θέμα που έθιξε ο Θοδωρής Ζαγοράκης: «Ένας ποδοσφαιριστής, όπως ο Σορλέν που είναι επαγγλμετίας, ζητάει να φύγει, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα. Πιστέυουμε ότι καλύφθηκε το κενό και δεν θα επηρεστεί η αγωνιστική κατάσταση της ομάδας. Όποια πράγματα έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα, οφείλουμε να τα σεβαστούμε».

Για την εκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Σούπερ Λίγκα δήλωσε: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ψήφισε τον κ. Μαρινάκη. Ψηφίσαμε πρόσωπο και όχι ομάδα. Τον γνωρίζω από το παρελθόν και εκτιμώ ότι μπορεί να διεκδικήσει τα συμφέροντα όλων των ομάδων».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο: «Με τον κ. Μυτιληναίο γνωριζόμαστε και ξέρετε ότι έχει μια μεγάλη εταιρεία. Σας είπα πριν ότι θέλαμε να βρούμε έναν μεγάλο χορηγό για την ομάδα. Θέλετε να μάθετε τι είπαμε; Μιλήσαμε για πολλά πράγματα. Τις κρίσεις τις δημιουργούμε εμείς. Εμείς ανεβάσαμε το μπάτζετ και πλέον η ομάδα κοστίζει τέσσερις φορές περισσότερο».

Για το αν υπήρξε πρόταση παραχώρησης του Βίκτορ Βιτόλο τόνισε: «Αν υπήρχε, θα το λέγαμε, δεν έγινε τίποτα. Γιατί μένετε στα όσα λένε από την Αθήνα».

Φυσικά, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, στο ματς με τη Φενέρμπαχτσε: «Βιώσαμε όλοι δύσκολες καταστάσεις. Θέλαμε να πάρουμε ενεργό ρόλο σε ό,τι αφορά τους φιλάθλους μας, αλλά δεν μας το επέτρεψαν οι τούρκικες αρχές. Αυτό που έγινε προσβάλει τον θεσμό του Europa League. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από αυτό που κάναμε. Εμείς φιλοξενήσαμε άψογα όλες τις ομάδες στην Τούμπα. Στείλαμε τα απαραίτητα έγγραφα στην UEFA. Όσον αφορά τον κόσμο που ήθελε να πάει, πρόλαβαν τα παιδιά που είναι στους συνδέσμους και πήραν τα εισιτήρια».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της βίας τόνισε: «Κάθε είδους βίας μάς προβληματίζει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την ομάδα και τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδό μας. Υπάρχει καλή συνεργασία με τα παιδιά των συνδέσμων και τους απλούς οπαδούς. Συζητάμε όλα τα πράγματα και το μεγαλύτερο μερίδιο για αυτό που βλέπετε στο γήπεδο, δεν οφείλεται σε εμάς αλλά σε εκείνους. Ξέρουν καλύτερα από όλους πώς να προστατεύσουν την ομάδα».

Μικρά - μικρά από την Τούμπα

* Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν ιδιαίτερα χαλαρός και στη συμπεριφορά του αλλά και στο ντύσιμό του.

* Στην αίθουσα Τύπου υπήρχαν μόνο εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου