Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ισημερινός : Κατασχέθηκε αυτοσχέδιο υποβρύχιο εμπόρων ναρκωτικών


Ένα εξελιγμένο, μήκους 25 μέτρων αυτοσχέδιο υποβρύχιο, που προοριζόταν για τη μεταφορά 12 τόνων κοκαΐνης στο Μεξικό, κατέσχεσαν οι Αρχές στον Ισημερινό την Τετάρτη (07/07).
ύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τζόελ Λοαΐσα, επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας του Ισημερινού, το υποβρύχιο από φάιμπεργκλας, εκτός από εξαερισμό, διαθέτει χώρο για 6μελές πλήρωμα, ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, υβριδικό κινητήρα με δυνατότητα χρήσης ντίζελ και ηλεκτρισμού, είναι εξοπλισμένο με περισκόπιο και τουαλέτα και μπορεί να μένει κάτω από το νερό για 12 ημέρες χωρίς να αναδύεται.

Το υποβρύχιο βρισκόταν υπό κατασκευή σε ένα αυτοσχέδιο ναυπηγείο κρυμμένο σε βάλτο στην επαρχία Εσμεράλδας, κοντά στην παραμεθόριο με την Κολομβία κι όταν κατασχέθηκε, για να τελειώσει η κατασκευή του, χρειαζόταν μόνο η τοποθέτηση της καταπακτής του.

Το κόστος κατασκευής του υποβρυχίου εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, ενώ χρειαζόταν η βοήθεια ναυπηγών και τεχνητών, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως εντοπίστηκε χάρη σε "πληροφορίες από το εξωτερικό" και πως η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) έλαβε μέρος στην κοινή επιχείρηση αστυνομίας-στρατού.

Κατά την επιχείρηση των Αρχών, συνελήφθη ένα άτομο.

"Το Μεξικό ήταν ο τελικός προορισμός" του υποβρυχίου, που μπορούσε να μεταφέρει ποσότητα κοκαΐνης έως και 12 τόνους, πιθανότατα από τη γειτονική Κολομβία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισημερινού, Ουάσινγκτον Πεσάντες, δήλωσε ότι ο Ισημερινός "παραμένει σημείο [του δικτύου] διαμετακομιδής ναρκωτικών, αν και αυτό δεν είναι ιδιαίτερη παρηγοριά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου