Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΣΤΑ 500 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟ ΑΠΘ


Στην λίστα με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την Ακαδημαϊκή Ταξινόμηση των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (ARWU) για το 2010 βρίσκονται δύο ελληνικά πανεπιστήμια : το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

 Οι ΗΠΑ μονοπωλούν την πρώτη δεκάδα, με οκτώ πανεπιστήμια ενώ έχουν 54 στις 100 πρώτες θέσεις. Το Χάρβαρντ διατήρησε για όγδοη χρονιά τα πρωτεία στην λίστα.

Στην δεκάδα εκτός από το Χάρβαρντ βρίσκονται το Μπέρκλεϊ, το Στάνφορντ, το MIT, το Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το πανεπιστήμιο του Σικάγου και της Οξφόρδης.

Η κατάταξη των πανεπιστημίων στη σχετική λίστα γίνεται με κριτήριο έξι δείκτες όπως ο αριθμός των αποφοίτων και καθηγητών τους που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, ο αριθμός σημαντικών ερευνητών που διδάσκουν σε αυτά, τα άρθρα που έχουν δημοσιεύσει καθηγητές τους σε μεγάλες εφημερίδες καθώς και η απόδοση των φοιτητών τους. 
Το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.) ιδρύθηκε το 1925 κατόπιν εισηγήσεως του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και αρχικά ονομαζόταν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Μετονομάστηκε το 1954 και σήμερα λειτουργούν συνολικά 42 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 12 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.
Το πανεπιστήμιο ονομάστηκε Αριστοτέλειο προς τιμήν του φιλόσοφου Αριστοτέλη, ενώ το σήμα του πανεπιστημίου απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος είναι προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ εκτείνεται σε μία έκταση 430.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λόγω πυκνής δόμησης του campus, αλλά και για άλλους λειτουργικούς λόγους, μερικές από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή ακόμη και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου