Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΑΝΕ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ????


Νιώθετε ότι είστε κουνουπο-μαγνήτης? Προσπαθείτε να περάσετε ένα ευχάριστο βράδυ με την παρέα σας και μονίμως σας ακολουθεί ένα σμήνος από κουνούπια τη στιγμή που οι υπόλοιποι μοιάζουν αόρατοι στα ενοχλητικά έντομα? Είναι πιθανόν τα κουνούπια να δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε κάποια άτομα? Εν συντομία, η απάντηση στην τελευταία ερώτηση είναι ναι.
"Ένα στα 10 άτομα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό στα κουνούπια", δηλώνει ο Jerry Butler, επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα και για να είμαστε ποιο συγκεκριμένοι, είναι ελκυστικοί στα θηλυκά κουνούπια - τα αρσενικά δεν τσιμπάνε ανθρώπους.
Μολονότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει ποιους θεωρούν ιδανικό γεύμα, η έρευνα συνεχίζεται. "Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος έρευνας σε εξέλιξη για τα μείγματα και τις οσμές που εκπέμπουν οι άνθρωποι και τα οποία μπορούν να είναι ελκυστικά για τα κουνούπια", δηλώνει ο Joe Conton, τεχνικός σύμβουλος της Αμερικανικής ένωσης για τον έλεγχο των κουνουπιών. Με 400 διαφορετικά μείγματα προς εξέταση, είναι μια εξαιρετικά κοπιαστική διαδικασία. "Οι ερευνητές μόλις έχουν αρχίσει να ξύνουν την επιφάνεια".
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν κατά 85% ρόλο στην επιδεκτικότητα μας στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Έχουν επίσης αναγνωρίσει συγκεκριμένα στοιχεία της χημείας του σώματος μας που, όταν βρίσκονται σε πλεόνασμα στην επιφάνεια του δέρματος, κάνουν τα κουνούπια να πετούν εγγύτερα σε αυτό.
"Οι άνθρωποι με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε στεροειδή ή χοληστερόλη στην επιφάνεια του δέρματος τους, έλκουν τα κουνούπια", δηλώνει ο Butler. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ποιο αποτελεσματικοί στην επεξεργασία της χοληστερόλης, τα παραπροϊόντα της οποίας εξέρχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος.
Επίσης, όπως εξηγεί ο John Edman, εκπρόσωπος της Αμερικανικής εντομολογικής ένωσης, τα κουνούπια στοχεύουν τα άτομα που παράγουν μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένων οξέων, όπως για παράδειγμα το ουρικό οξύ.
Ωστόσο η διαδικασία της προσέλκυσης ξεκινάει πολύ πριν. Τα κουνούπια μπορούν να μυρίσουν το δείπνο τους από την απόσταση των 50 μέτρων και αυτό δεν συμφέρει τα άτομα που παράγουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
"Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ελκυστικό για τα κουνούπια, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, ακόμη και από μεγάλη απόσταση". Οι μεγαλύτεροι σε όγκο άνθρωποι τείνουν να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο, γεγονός που είναι και ο κύριος λόγος που εξηγεί το γιατί προτιμούν κυρίως τους ενήλικες από τα μικρά παιδιά. Οι έγκυες γυναίκες είναι επίσης προτιμώμενοι στόχοι καθώς παράγουν πάνω από το κανονικό διοξειδίου του άνθρακα. Η κίνηση και η θερμοκρασία είναι επίσης άλλοι δυο παράγοντες που ελκύουν τα κουνούπια.
Συμπερασματικά, αν θέλετε να αποφύγετε τα τσιμπήματα στην επόμενη απόδραση σας στην εξοχή, ξαπλώστε σε μια σεζλόνγκ και μην προσπαθήσετε να παίξετε κάποιο παιχνίδι που απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα. Ορίστε το γιατί:
Καθώς τρέχετε ολόγυρα, τα κουνούπια αισθάνονται την κίνηση σας και κατευθύνονται επάνω σας. Όταν ξεφυσάτε από κούραση, η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα από την βαριά σας αναπνοή τα ελκύει ακόμη περισσότερο. Το ίδιο κάνει και το γαλακτικό οξύ από τους ιδρωτοποιούς αδένες σας.
Με διάρκεια παρουσίας που μετράει τα 170 εκατομμύρια χρόνια και με πάνω από 175 γνωστά είδη μόνο στις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι αυτά τα έντομα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα. Μπορείτε όμως να ελαχιστοποιήσετε την επιθετικότητα τους επάνω σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου