Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ


Η πιο παλιά περίπτωση που χρησιμοποιήθηκαν γάτες στον πόλεμο, είναι στην αρχαία Αίγυπτο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου εναντίων της Περσίας. Γνωρίζοντας οι Πέρσες την "αδυναμία" των Αιγυπτίων απέναντι στις γάτες και την ιερή σημασία που είχαν στην ζωή τους, απελευθέρωσαν στο πεδίο της μάχης χιλιάδες από αυτές, αναγκάζοντας τους Αιγυπτίους ή να πολεμήσουν και να σκοτωθούν πολλές από αυτές, ή να παραδοθούν. Φυσικά διάλεξαν το δεύτερο.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, οι γάτες χρησιμοποιήθηκαν στις τάφρους ως προσπάθεια να κρατηθεί ο πληθυσμός των αρουραίων σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κάποιες χρησιμοποιήθηκαν και σας "ανιχνευτές" για τοξικά αέρια.

Ο δημιουργικότερος όμως τρόπος για να χρησιμοποιηθεί μια γάτα ως όπλο συνέβη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το OSS (Office of Strategic Services, πρόδρομος της CIA) χρειάστηκε έναν τρόπο καθοδήγησης των βομβών, ενάντια στα γερμανικά πλοία. Κάποιος είχε την ιδέα, ότι αφού οι γάτες μισούν τόσο πολύ το νερό, εάν τοποθετούσαν μια βόμβα πάνω στην γάτα και την έριχναν στην θάλασσα -κοντά στο εχθρικό σκάφος- η γάτα από ένστικτο, για να αποφύγει το νερό θα προσπαθούσε να ανέβει στο σκάφος του εχθρού. Παρόλο που δεν ήταν σαφές το πως θα έριχναν την γάτα δίπλα στο εχθρικό σκάφος, το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Η CIA με την σειρά της, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις γάτες, αλλά αυτή τη φορά ως συσκευή κατασκοπείας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Η CIA σκέφτηκε ότι μια γάτα θα ήταν η τέλεια κάλυψη για μια συσκευή ηχητικής παρακολούθησης. Το πρόγραμμα ονομάστηκε "Operation Acoustic Kitty" και προσπάθησαν να τοποθετήσουν χειρουργικά στην γάτα μια ηχητική συσκευή και στην ουρά της, την κεραία. Το πρόγραμμα κράτησε πέντε χρόνια και κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, όταν ήρθε η ώρα για να γίνει η πρώτη δοκιμή, δημιουργήθηκε μια μικρή επιπλοκή στο όλο project. Όταν απελευθερώθηκε το γατάκι κοντά σε ένα Ρωσικό κτήριο στην Ουάσιγκτον, χτυπήθηκε αμέσως από ένα αυτοκίνητο ενώ διέσχιζε τον δρόμο. Μετά από αυτό, το πρόγραμμα τερματίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου